The Levade

"The white stallion Leal in the Levade" - Johann Georg von Hamilton
✩ ☽ ☼ ☾ ✩
En levad är väl i princip steget över skolhalt, piaff och passage. I en korrekt utförd levad bär hästen 100% av sin egen kroppsvikt på bakbenen och är därför maximalt samlad. Ryggen bör ha en vinkel av ungefär 35 grader och manken stanna på samma höjd som i normalfallen, alltså hålla samma mått som hästens mankhöjd, men några centimeter hit eller dit är inte hela världen. Bakbenen bör vara placerade parallellt och inte för brett isär.
En sak som är viktig att förstå är skillnaden mellan en levad och en stegran. När en häst stegrar kastar den upp frambenen och överkroppen samt balanserar upp sig på bakbenen, medan den i levaden viker in sina framben och sedan stannar i den positionen i endast ett par sekunder.
Genom att be hästen utföra en levad kan man se om piaffen lärts in på rätt sätt, med en korrekt samlad och avslappnad häst. Har piaffen lärts in så det snarare liknar nervösa trippningar med en spänd häst som går på framdelen kommer hästen med största sannolikhet finna denna övning mycket upprörande och förmodligen försöka streta emot.
Denna övning kan endast tränas in genom misstag: man börjar be hästen om en mycket samlad piaff på stället. Tillslut kommer hästen börja bära mer och mer vikt på bakbenen och trampa längre och längre inunder sig. Så fort hästen sedan tar minsta lilla snedsteg, tappar balansen och hamnar på bakbenen, är det viktigt att hinna berömma det exakta tilfället och sedan avbryta övningen. I början kommer hästen endast kunna "sitta" för en väldigt kort stund då det är en mycket krävande övning, men ju mer träning och erfarenhet den får kommer den kunna sitta längre och även utföra rörelsen med ryttare på ryggen, om så önskas. 
OBS: Ej att förväxla levaden med pesaden, som är en liknande variant men där ryggens vinkel bör ligga vid minst 45 grader eller mer. I pesaden är det även hästen själv som "reser sig", medan den i levaden snarare "sätter sig".
#1 - - Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥:

Shit, tycker det här är så himla coolt!

sv; haha okej jag kan försöka komma på något... Finns väl alltid något att klaga på ;)

Upp