Vanligt med övervikt – så bantar du hästen

Taget från Hippson.se Tycker ni att jag ska fortsätta med sådanna här inlägg? Tycker själv att detta är kul och intressant läsning, men vad tycker ni?


Ställen på hästens kropp där fettdepåerna bedöms enligt Hennecke-skalan. Bildkälla.

Mer än en tredjedel (31,2 procent) av de brittiska hästarna och ponnyerna har övervikt, enligt ägarens egen bedömning. Det visar en undersökning som presenterades på det brittiska hästveterinärmötet i mitten på september. Där gavs också tips inför bantning av hästar.



Text: Cecilia Lönnell

En tidigare studie i Skottland tydde på att det var nära hälften (45 procent) av de brittiska hästarna som var överviktiga, men då inkluderades inte tävlingshästar. På senare år har fetma uppmärksammats för att ge ökad risk för fång och annan ohälsa. Av hästarna som ägarna betecknade som feta hade 20,9 procent haft fång, mot 13,5 procent bland övriga hästar. Det är en statistiskt säkerställd skillnad.

Vissa raser drabbas oftare
Hästägarna som deltog i studien var kunder hos 30 olika brittiska veterinärklinker eller praktiker. De fyllde i en enkät där de alltså fick klassa hästens viktstatus. Tecken på fetma är exempelvis att den har en nedsänkt ränna på ländryggen, att det är svårt att känna revben eller höftbensknölar och att hästen har fettdepåer runt manken och längs mankammen.
Totalt 785 hästar ingick i analysen. Studien bekräftade att naturponnyraserna och tyngre hästraser som arbetshästar - liksom den grövre, mindre häst som i England kallas cob - lättare får övervikt jämfört med ädlare hästar. Om hästen var i träning spelade också in. Hästar som inte reds alls eller inte tävlade hade ökad risk för fetma, jämfört med tävlingshästar.
I den tidigare skotska studien med icke-tävlingshästar underskattade många hästägare sin hästs (över-)vikt. I den studien bedömdes varje häst både av ägaren och av en mer erfaren person. Just de som hade feta hästar underskattade oftare vikten.

Bantningstips för hästar

Råd för att få ner vikten på överviktiga hästar presenterades på kongressen av veterinär Alexandra Dugdale från Universitetsdjursjukhuset i Liverpool:

  • Ha tålamod, viktnedgången måste ske gradvis och den tar tid! En riktlinje är en procent av kroppsvikten per vecka (så sex kilo för en häst på 600 kilo).

  • Kolla hästens vikt minst en gång i månaden, med våg eller med viktmåttband (som stämmer inom intervallet 50 kilo). Mät också hästens halsomfång.

  • Ge grovfoder, undvik kraftfoder med stärkelse eller ”godis” med exempelvis socker. Analysera fodrets näringsinnehåll, halten kolhydrater ska helst vara under 10-12 procent.

  • Väg alla fodergivor!

  • Dela om det är praktiskt möjligt upp dagsgivan i mer än 3-5 mål, så att hästen äter lite åt gången men oftare.

  • Om höet blötläggs minst tolv timmar kan halten vattenlösliga kolhydrater minska med 50 procent.

  • Ge gärna ett ”balancer”-tillskott som komplement - så att hästen får i sig tillräckligt med proteiner, mineraler och vitaminer.

  • Testa att ha en stall-leksak i boxen, för att ge hästen mer sysselsättning.
| |
#1 - - Matilda:

Vill ha bildeeeer :D

Svar: Juste har helt glömt, fixar det strax :)
Hedda Sahlen

#2 - - Matilda - tonårsliv i rullstol:

Kul med sådana här inlägg!

Svar: Kul att du tycker det! Då fortsätter jag med det :)
Hedda Sahlen

#3 - - Isabelle Johansson:

Villken fin header du har ;) <3 Gillar även din presentation! Hoppas din blogg går långt, eller nej jag vet :D

Svar: Åh tack så mycket! :)❤️
Hedda Sahlen

Upp