Min absoluta favoritövning!

Lär dig göra korrekta skolor - med volter
Genom att använda volter kan du få bättre känsla för hur hästen ska gå i skolorna. Beridaren Martin Ågevall ger bra tips att ta med sig till hästryggen.

Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Hur böjd ska hästen vara i en öppna eller sluta? Hur många spår var det nu igen hovarna skulle gå på? För oss som har svårt att rida på sifferfakta, och som hellre rider på känsla, är beridaren Martin Ågevalls övning suverän. Den visar nämligen hur hästen ska gå med hjälp av en volt. Fast det är klart, man måste minnas att det ska vara en åttametersvolt...

Böjd i bålen

Öppnan är grunden till alla skolor, en övning där man kommer åt det inre bakbenet.
- Hästen måste gå från innerskänkeln och ut till ytter, och böjabålen. Det är först då du når det inre bakbenet, säger Martin.
Han tipsar om att man absolut ska ha koll på hästens ytterbog.
- Hästen vill gärna förböja sig i halsen, vara rak i kroppen och skjuta ut ytterbogen. Då försvinner all kraft. Om du tappar ytterbogen, vilket är vanligt eftersom hästar är bekväma, ställ över utåt. Fortsätt sedan att driva mot yttertygeln och ställ sedan försiktigt tillbaka i ganaschen inåt. Men inte förrän det känns som om du fått tag på yttersidan.
Man ska inte ha för mycket ställning i halsen utan forma runt innerskänkeln.
- Det är superbasic, man ska jobba med innerskänkeln som om man red för att göra volten större. Ytterskänkeln förhindrar att volten blir större.
Martin vill hellre att vi ger en kraftigare impuls en gång än att det blir "klämmigt".
- Man vill ha hästen snabb, mjuk och smidig i sidan - och det får du inte om du blir nötande. Tänk som en tvättsvamp, ge impulser hela tiden, prova med lättare impuls. Klämmer du kommer hästen att klämma tillbaka. Du ska vara snabb och mjuk i handen, och kvick i skänkeln.

Gör så här:

Skiss A.
Börja jobba efter fyrkantsspåret. För att få rätt ställning och böjning, lägg en åttametersvolt i hörnet. I den volten har du samma böjning som i en korrekt öppna eller sluta. Rid in i öppnan som ett första steg av ett andra voltvarv; rid sedan rakt fram men ta med böjningen in i öppnan. Rid inte på hela långsidan utan om du tappar hästen, lägg en ny volt i stället. Det ska vara kvalitet, inte kvantitet.

 

Skiss B (se bläddringsfunktionen i toppen av sidan).
När du ska rida sluta, gör på samma sätt med åttametersvolten. Men nu ska du "ta med dig" sista steget av volten och rida ut längs med långsidan. Frambenen och huvudet ska vara parallella med sargen och baken vara något innanför.

 

Jag brukar efter ett tag lägga ihop båda övningarna så att först gör man en volt och kommer ut i t.ex. öppna, sedan går man in volt två och kommer ut i sluta. En superbra övning som gör de flesta hästarna jag ridit väldigt fina!

Allmänt | |
Upp