Ridövning som förbättrar galoppen

Ridövning som förbättrar galoppen 
Bild A

Bild B

Bild C

Vägen är själva vägen till målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja volt eller piruett.

– Fokusera på vägen och gångarten, så blir det ett slags lugn och ro i ridningen. Hästen trivs och man stör inte rörelsefriheten så mycket, säger Ulf Lind.

Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

– Övningen kan tillföra någonting i hästens arbete, bara man lyckas fokusera på gångarten och vägen under tiden, menar ridläraren Ulf Lind.
Han bjuder på en galoppövning där du kan välja en avancerad variant med piruett, en lättare med sluta eller en ännu enklare med raka spår och volt.
Det kan vara trixigt att få vägen ”in i huvudet”, eftersom den är lite ovanlig. Men det innebär att man får koncentrera sig ordentligt, något Ulf gillar.
– Allmänt tycker jag att man ska fokusera mer på gångart och väg i alla rörelser. Det tekniska sätter man mer till rätta in i en rörelse, så att man i rörelsen kan fokusera på gångart och väg.
Vi tar det igen: Du ska alltså hitta in i en rörelse, sätta allt till rätta och sedan kunna fokusera på gångart och väg. Lycka till!


Gör så här (Skisserna finns här åvan):
A. Lägg en volt i ett hörn. Rid på diagonalen in mot X, med rak häst. Lägg en volt ut mot långsidan enligt skissen. Rid sedan tillbaka mot nästa hörn. Du ska alltså behålla samma galopp. Gör likadant på andra sidan - och glöm inte att rida lika mycket i båda varven.
B. Byt ut det raka spåret mot sluta före volten.
C. Byt ut volten mot en piruett. Du får hjälp till en bättre piruett av slutan, som gör att hästens yttre bakben hamnar under den.

Syfte: Att få en bra galopp. Övningens vägar hjälper dig.

Svårighetsgrad: Medel – avancerad.

Tänk på: Det är tungt arbete för hästen, alltför många volter gör att den tar slut. Hästen blir trött – och man känner det inte från början. Tänk på att inte nöta för länge, hästen kan bli stum efteråt.

| |
Upp